Amintire despre devenire

Unul dintre feature-urile Facebook care îmi place în mod special este că îți amintește de lucruri pe care le-ai postat cu vreme în urmă. Îmi place să dau scroll pe aceasta secțiune, îmi dă așa o idee despre ce îmi plăcea sau ce îmi atrăgea atenția acum 1 an, 2 ani sau 6 ani… Astfel pot vedea cum am evoluat în preferințe, ce era sămânță atunci de direcție și cum s-a modelat până astăzi,  îmi arată un soi de devenire a mea în postări și gânduri. La unele amintiri mă mir de mine, la altele mă amuz (că ma vad simpatică eu cea de acum, pe mine cea de atunci).

Astăzi parcurgând fila de amintiri din 4 iunie de peste ani, am gasit un text pe care l-am scris la ceva vreme după ce am participat la o sesiunea de coaching de grup ”Dimineața de Coaching” cu Mihai Stănescu. De dragul a ceea ce descopeream atunci, voi lasa aici notița pe care o făcusem la momentul respectiv în Facebook 🙂

Dimineata de Coaching

Am dat de vorbele unui tip foarte simpatic, care poarta ecuson cu numele Scott (name tag guy) si care spune asa: “Writing is the basis of all wealth. And if you don’t write it down, it never happened.” Asa ca voi lasa o notita despre ce s-a intamplat in urma cu o saptaman.

Era o sambata care a picat pe 28 mai, la fel ca si astazi era cald si frumos afara, iar eu ma indreptam spre centrul vechi la Dimineata de Coaching cu Mihai Stanescu. Din cate imi aduc aminte nu aveam setate asteptari la ce se va intampla acolo, mai ales ca nici nu prea aveam lucruri clare in minte despre ce inseamna sa fii coach, insa eram foarte curioasa, astfel incat sa ma pot bucura de tot ce se va intampla la intalnirea cu Mihai si colegii de workshop.

Un coach detine arta si stiinta de a acompania dialogul clientului catre rezultatul dorit. Ca si in sport coach-ul te antreneaza sa ajungi la performanta, medalii, dar nu alearga in locul tau. Coach-ul dezvaluie potentialul nemanifestat din noi si schimba setarea mentala care sta in calea rezultatelor pe care dorim sa le obtinem.

Ceea ce am tinut minte dupa ce am uitat tot, dupa dimineata de coaching, este:

1. Nu ajungem la rezultatele pe care le dorim pentru ca modul in care gandim este plin de limitari pe care ni le cream singuri (self limiting beliefs) sau pentru ca exista un adevrsar interior care te amana sau te descurajeaza (“ah, dar n-am cum sa fac asta anul asta, poate mai la anul”). Deci trebuie eliminate limitele si adversarul.

2. Trebuie spus NU lucrurilor care ne impiedica sa ne dezvoltam, ca sa fie mai usor trebuie sa il contextualizam pe NU si sa stabilim termenii si conditiile pentru a spune DA.

3. Lucrurile functioneaza mai bine daca le/te pui in rezonanta (termen din fizica cuantica), nu in raport de cauzalitate.

4. Pull don’t Push

5. Intreaba-te ce poti schimba din ce crezi tu despre lumea exterioara.

6. Intotdeauna schimbarea o incepi cu tine, nu cu celalalt. Nu incerca sa il schimbi pe altul mai intai, crezand ca lucrurile vor fi bune.

Dimineata de Coaching a fost experienta de care aveam nevoie sa ies din niste inertii mentale si sa dobandesc exprimari clare pentru ceea aveam in interior, insa fara sa stiu sa denumesc. E frumos si util efortul la care mi-a fost pusa mintea intr-un asemenea context, pentru ca desi un pic incomod sentimentul la inceput (deh lipsa exercitiului cu mine insami), sa simt mai apoi ca am primit impulsul care sa tonifieze munschii mintii, nu de dragul vorbelor, ci de dragul actiunii si al rezultatelor. Timp de trei ore am stat cu mintea deschisa si ochii mari a interes, am rezonat cu ceea ce s-a intampla la Dmineata de Coaching si daca se va mai intampla voi fi acolo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s