Intalnirea cu vocatia

Am descoperit aseara intr-un articol scris de Cristina Bazavan doua lucruri deosebite: primul ca exista un tanar, pe nume Matei Plesa, care este interesat de meserii rare, despre care nici nu ne mai gandim ca exista si al doilea ca acest interes al lui se materializeaza in documentarea acestor meserii si mestesuguri intr-o serie de filme.

Am urmarit cu aviditate si incantare documentarul despre lutierul Janos Markus Barbarossa. Cine isi imagineaza ca instrumentele muzicale nu sunt scoase pe banda rulanta, facute de cine stie ce masinarie bine calibrata, ci de mainile si priceperea unui om care a facut din aceasta meserie o vocatie. Este incredibil cum acest lutier intelept stie sa spuna in cuvinte atat de simple si atat de profunde care este esenta si rostul unei munci facute cu dedicare. Se aseaza pe cuvintele pe care le rosteste cu grija, iar sensurile parca au trup, carne, aproape ca le poti palpa. Atenta la felul cum vorbeste si ce vorbeste mi-au ramas prinse in memorie urmatoarele cuvinte: “m-am ghidat dupa un singur lucru, daca incerc sa fac ceva, sa-l fac bine si pe urma, sa-mi treaca timpul pe cat mai bun si mai folositor”; “tot ce fac, fac cu pasiune, pentru ca daca ma plictiseste, ce rost sa ii mai vad”.

Pentru mine a fost un documentar revelator, uneori uitam ca muncim nu doar sa ne platim facturi, ci sa dobandim ceva folositor si noi si cei care se bucura de munca noastra. Este minunat proiectul pentru care Matei Plesa isi dedica si timpul si banii si pasiunea. Ii doresc ca acest proiect sa devina unul nu doar national, asa cum isi doreste, ci international.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s