Dimineata de Coaching

Din cand in cand este bine sa facem un pas in afara noastra pentru a vedea mai bine ce se afla inauntrul nostru si cum ceea ce este acolo are consecinte asupra ceea ce se intampla in exteriorul nostru in relatia cu ceilalti. Uneori e benefic sa deschidem acel oblon, pe care ni l-am construit mai mult sau mai putin constienti, sa ne reimprospatam privirea spre ceilalti si spre “cum ceea ce suntem si credem ca suntem” se rasfrange asupra a ceea ce ne dorim si ceea ce construim (relatii, idei, ganduri, actiuni…).

O astfel de activitate care te scoate din cotidian este Dimineata de Coaching cu Mihai Stanescu. A trecut o saptamana de atunci si inca sunt bucuroasa si ganditoare (in senesul cel mai bun al cuvantului) la cele intamplate acolo. Dimineata de Coaching a inceput relaxat intr-o zi de sambata (25 februarie), in ambianta placuta a unei incaperi de la cafeneaua Van Gogh. Am pornit explorarile cu privire la relatii (pentru ca asta era tema) cu un citat, care pe parcursul intregii sesiuni s-a dovedit esentializarea perfecta pentru ce inseamna o relatie si prezenta noastra in respectiva relatie. Citatul al carui autor nu mi-l mai amintesc este “Everything is in everything”, aceste 4 cuvinte cuprind in sine intelesul – ca in orice gest pe care-l exprimam spunem totul despre noi, despre viata noastra, despre cum suntem si vedem lumea. Iar lucrurile se vad cel mai bine si limpede cand ai o atitudine neutra fata de cel/cea cu care urmeaza sa relationezi – o atitudine nici buna/pozitiva, dar nici rea/negativa – ci pur si simplu starea de a nu judeca, ci doar de a privi si de a fi TU ok cu tine.

Iata cateva din lucrurile importante pe care le-am aflat lucrand impreuna cu grupul si coach-ul. Importante, in sensul ca au aruncat o noua perspectiva asupra felului in care eram obisnuita, “antrenata” sa gandesc pana la sesiunea de coaching:

1. Intr-o relatie exista 3 entitati (si nu 2 cum credeam eu): EU/NOI + TU/VOI + RELATIA

2. In cadrul unei relatii investitia nu se face in celalalt, ci in relatie

3. In consecinta, lucrurile nu mai merg atunci cand relatia este ignorata de unul sau de toti cei implicati in ea

4. Ceea ce inseamna ca a pune problemele dintr-o relatie pe seama celuilalt (reprosuri) sunt neconstructive, este potrivit sa pui in discutie in mod constant si eficient “relatia” ca produs al participarii/neparticiparii indivizilor.

5. Suntem o parte a tot ceea ce ni se intampla, daca lucrurile sunt bune sau (mai ales) rele am fost implicati – chiar si adoptand o atitudine pasiva.

Toate acestea le-am descoperit prin discutii ghidate de coach si prin exercitiile practice in care m-am implicat impreuna cu cei prezenti. Este uimitor cate poti descoperi despre tine si despre ceilalti in 4 ore de lucru intens. Este un efort de gandire, de exemplu sa te gandesti si sa spui ce ai avea nevoie ca o relatie sa fie ok, iar apoi este si mai greu ca pentru ceea ce ai exprimat in idee, sa gasesti mecanismele, mijloacele concrete de a pune in aplicare ideea. Ganditi-va ca va doriti “incredere” intr-o relatie, cum o transpuneti in fapte?

La multe din intrebarile puternice de relflectie nu am nici acum raspuns, insa chiar exercitiul explorarii si faptul ca te gandesti inca la raspunsuri sau la alte intrebari deja intind limitele in care te simteai caldut si confortabil… si uite asa cand dai de “greul frumos” incepi sa cresti. 🙂

Urmatoarea sesiune a diminetii de coaching este pe 24 martie. Pentru a fi la curent cu tema care se va discuta si cu inscrierile, urmariti pagina Diminetile de Coaching si blogul lui Mihai Stanescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s