Gaitele de Alexandru Kiritescu

Teatrul este ca o oglinda… a caracterului. Ne vedem cu toate “deliciile” (si alea bune si alea amare) care ne fac oameni in fel si chip. Saptamana care tocmai a trecut am fost la teatrul Odeon sa vad Gaitele de Alexandru Kiritescu. Este un spectacol bun prin lucrurile pe care le reflecta despre comportamentele, atitudinile umane intr-un context de viata de familie. Cu siguranta veti asocia presonajele cu vreun cunoscut, iar situatiile vi se vor parea familiare, traite in viata de zi cu zi cu alte personaje. 🙂

Am gasit notate intr-un articol cuvintele autorului A. Kiritescu despre cum a ajuns sa scrie aceasta piesa. Marturisirea autorului da seama de resorturile interioare care l-au condus spre scrierea acestei piese. Iata ce spunea:

“Cum am ajuns să scriu această piesă?- Împrejurări familiale mă determinaseră să locuiesc, câtva timp, la Craiova. Pe acea vreme, Oltenia aparţinea la vreo nouă sau zece familii de mari moşieri, pe ale căror pământuri ţăranii pălmaşi erau exploataţi cu sălbăticie. […] Am avut prilejul să cunosc îndeproape pe aceşti moşieri şi zarafi, din care se recrutau conducătorii ţării. Am cunoscut lăcomia, avariţia, trufia şi cinismul lor, lipsa din sufletele lor a oricărui simţământ uman, bestialitatea lor. Şi atunci, încercând să urmez pilda strălucită a marilor înaintaşi realişti ai scenei, am luat calea satirei sociale şi am scris Gaiţele, piesă în care m-am, străduit cu adevăr şi mânie, să demasc lumea putredă ce mi se dezvăluise în toată hâda ei goliciune. Aşa s-a născut piesa de faţă. Premiera a provocat stupoare. S-a râs, dar cu inima strânsă şi, la ieşire, spectatorul burghez simţea ceva amar pe cerul gurii.”

Va recomand piesa nu doar pentru subiect, dar si pentru distributie. Faceti-va rezervare cat inca se joaca! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s