“Arta nu este o intamplare” – Brancusi

Saptamana trecuta, pe 19 februarie s-au implinit 136 de ani de la nasterea marelui sculptor roman Constantin Brancusi. Era o zi obisnuita de duminica, cum televizorul nu este prima mea sursa de entertainment si informare, nu am avut niciun contact cu ce s-a intamplat in acest mediu privind aceasta aniversare. Vazusem pe Facebook cateva notari care aminteau despre acest moment al zilei si un mesaj catre mine al Andreei Burlacu, care isi exprima tristetea si revolta ca nimeni nu si-a amintit de aceasta zi. Si ma indemna cum probabil i-a indemnat si pe altii sa isi aduca aminte printr-un post sau o imagine publicata pe Facebook de acest eveniment. Pana si Google a trecut cu vederea aceasta zi… Anul trecut fiind 135 (o suma rotunda) Google a avut un doodle stilizat care aducea aminte de Brancusi prin operele sale celebre.

Ce vreau sa spun este ca nu trebuie sa ne uitam valorile si personalitatile care au zidit si au transpus in operele lor sufletul acestui neam. O filosofie profunda pe care nu am avem timp sa o deslusim sau sa ne-o apriopiem din graba zilelelor pe care vrem sa le traim intens, dar neesential. Este nevoie sa ne aducem aminte o data pe an, cel putin de ziua lor cat mult conteaza pentru ce inseamnam noi azi si pentru ce inseamna cultura romaneasca in contextul culturii extinse, interantionale.Sa ne amintim de oameni care au salasluit in munca lor ce are mai de pret si profund un neam – credinte, mituri, viziune asupra vietii, asupra mortii, asupra aspiratiilor, visurilor si Dumnezeirii.

Explorati in launtrul vostru cum va vorbesc sculpturile lui Brancusi, vedeti ce taine ascunse descoperiti in operele sale, descoperindu-va pe voi insiva. Probabil nu veti avea cuvinte sa denumiti ceea ce ati descoperit, dar cu siguranta veti avea un sentiment. Traiti-l. Comorile lasate de Brancusi ne fac pe fiecare dintre noi mai bogati… cu adevarat bogati.

Supliciul, finalizata in 1907 – sursa foto

Madame LR, realizata intre anii 1914-1918, in lemn de stejar – sursa foto

Sarutul, 1910, reprezentare a mitului androginului – sursa foto

Adam si Eva, 1917 – surs foto

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s